Scurt ghid pentru obtinerea ETICHETARII ECOLOGICE EUROPENE DE TIP I

Pentru cei interesati in a obtine ETICHETA ECOLOGICA EUROPEANA, va informam ca Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor este autoritatea competentă la nivel național, pentru acordarea etichetei ecologice europene.

Este necesara testarea produselor?

Ori de câte ori evaluarea și verificarea criteriilor privind eticheta ecologică europeană necesită testarea produselor, aceste teste trebuie să fie efectuate, de către laboratoare acreditate EN ISO 17025, de exemplu pentru produsele din domeniul mobilei si saltelelor, va puteti adresa Laboratorului National al Lemnului si Mobilei – QUALITY CERT.

Cine poate obtine eticheta ecologica de tip I?

  • Producătorii, importatorii și prestatorii de produse/servicii pot depune cereri de acordare a etichetei ecologice europene.
  • Comercianții și distribuitorii pot, de asemenea, depune astfel de cereri, dar numai pentru produsele comercializate sub mărcile proprii.

Ce trebuie sa faca operatorul economic pentru a obtine eticheta ecologica de tip I?

Operatorul economic care dorește să obțină eticheta ecologica europeană trebuie să depună un dosar care să demonstreze că produsul corespunde exigențelor ecologice stabilite de către Comisia Europeană.

Unde se depune dosarul pentru obtinerea etichetei ecologice de tip I?

In România, cererea se depune la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor Autoritatea Competentă, cu următoarele date de contact:

D-na Maria-Daniela Toma, consilier superior
Direcția Generală Evaluare Impact, Controlul Poluării și Schimbărilor Climatice
12, Libertatii Blvd, 5
RO-Bucharest 70005
email: dana.toma@mmediu.ro
www.mmediu.ro

Ce instrumente trebuie sa folositi pentru depunerea dosarului?

Pentru a vă înregistra cererea de licență pentru eticheta ecologică europeană, trebuie să utilizați instrumentul online ECAT (catalogul electronic online pentru eticheta ecologică a UE).

Urmați instrucțiunile din Manualul de utilizare a catalogului electronic, pe care îl puteți descărca de la adresa:http://ec.europa.eu/environment/ecolabel/ecolabelled_products/pdf/user_manual/Ecat_admin%20user  %20manual%20for%20Applicants.pdf

https://environment.ec.europa.eu/topics/circular-economy/eu-ecolabel/product-groups-and-criteria_en

Manualul descrie procedura de înregistrare, care include înregistrarea produselor și serviciilor în serviciul de autentificare al Comisiei Europene (ECAS).

Dacă întâmpinați probleme cu sistemul ECAT, contactați serviciul de asistență Ecolabel.

Pentru mai multe informatii puteti accesa link-ul de mai jos de pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor.

https://www.mmediu.ro/categorie/eticheta-ecologica-europeana/30