Întrebați vânzatorul din ce este facut mobilierul și cumparați produse cu emisie scazută de formaldehidă!

Din anul 2008, Organizația Mondială a Sănătății a introdus formaldehida în Categoria 1 a substanțelor potențial cancerigene. Ea este materia primă de bază pentru fabricarea adezivilor folosiți la obținerea plăcilor derivate din lemn (PAL, PFL, MDF, placaj, etc.).

Introducerea pe piață a mobilierul din semiprefabricate s-a datorat atât dorinței de nou și schimbare, cît și a prețului avantajos. Dar oare am fost suficient de informați în legătură cu componentele acestuia?

Prin acest articol vă vom raspunde la cateva întrebari legate de acest subiect important pentru sănatatea noastră.

Există formaldehidă în apartamentul meu?

La această întrebare poți răspunde numai după o analiză chimică a aerului dintr-o anumită cameră.

De unde provine formaldehida din apartament? În primul rând, pătrunde cu aerul din exterior. În al doilea rând, ea apare în interior emis de diverse articole.

  • Materiale decorative: ferestre și tavane PVC, unele tipuri de tapet, pardoseli, plinte. Toate acestea pot emite formaldehidă pentru o perioadă lungă de timp.
  • Mobilierul din placaj, PAL, fibre, MDF emite formaldehidă, de la cateva zile la cateva luni, în funcție de calitatea materialului din care este confectionat.
  • Obiecte de zi cu zi: mobilier, jucării, electrocasnice, articole de papetărie, vase etc.

Este formaldehida periculoasă?

Formaldehida din aer este dăunătoare în primul rând membranelor mucoase și pielii. Provoacă iritații, mâncărimi, erupții cutanate.

Astfel, formaldehida este listată ca fiind substanță cancerigenă, astfel încât contactul constant cu această substanță crește dramatic probabilitatea de cancer.

Copiii sunt mai sensibili la mediul înconjurător, astfel că efectul formaldehidei asupra corpului copilului este mai vizibil. În general, simptomele intoxicației cu formaldehidă din mobilier sau jucării sunt practic aceleași ca la adulți.

Cum se măsoară nivelul de formaldehidă?

Nu va fi posibil să se măsoare formaldehida într-un apartament folosind metode de acasă. Acest lucru necesită un dispozitiv adecvat (analizor de gaz) și o persoană special instruită, un laborator specializat.

Reguli de etichetare pentru mobilă?

Mai exact, cum să afli câtă formaldehidă este în mobilier înainte de a cumpăra?

Există reguli pentru etichetarea mobilierului în funcție de conținutul acestui gaz din compoziția sa.

  • Mobilierul marcat E-(0) este cel mai sigur, riscul de emisie de formaldehidă este minim chiar și la temperaturi ridicate.
  • Marcajul E-(1) indică conținutul de 11 mg de formaldehidă pentru fiecare 100 g de greutate (adică conținutul de substanță din mobilier este de aproximativ 0,011%).
  • Marcajul E-(2) indică conținutul de mai mult de 35 mg de formaldehidă pentru fiecare 100 g de greutate (0,035%).

Pe lângă marcare, ar trebui să acordați atenție modului în care este prelucrat mobilierul. Materialul din PAL fară cant la capete este extrem de nedorit, marginile trebuie să fie sigilate.

Metode de testare în LABORATORUL NAȚIONAL AL LEMNULUI ȘI MOBILEI – QUALITY CERT

Metoda de extracție numită metoda cu perforator

Una dintre metodele de determinare a conținutului de aldehidă formică este numită metoda cu perforator, pentru a determina conținutul de formaldehidă al panourilor pe bază de lemn nelaminate și neacoperite.

Această deteminare se realizează conform standard SR EN ISO 12460-5:2015 Panouri pe bază de lemn – Determinarea conținutului de formaldehidă (Metoda de extracție numită metoda cu perforator).

Tipurile de panouri neacoperite pe bază de lemn care pot fi testate: panou din lemn masiv, placaj, PAL , OSB, MDF, HDF, etc.

Metoda de testare prin metoda de analiză a gazelor.

O piesă de testare cu suprafață cunoscută este plasată într-o cameră închisă în care temperatura, umiditatea, fluxul de aer și presiunea sunt controlate la valori definite. Formaldehida emisă din probă este amestecată cu aerul din cameră, iar aerul este extras continuu din cameră și trece prin sticle de spălare cu gaz umplute cu apă distilată. După un timp constant concentrația de formaldehidă din apă se determină fotometric. Eliberarea de formaldehidă este evaluată pe baza concentrației în apă, a timpului și a dimensiunilor probei. Rezultatul este exprimat în miligrame pe metru pătrat și oră (mg/m2h).

Această deteminare se realizează conform standard SR EN ISO 12460-3:2020 – Panouri pe bază de lemn – Determinarea emisiei de formaldehidă – Partea 3: Metoda de analiză a gazelor.

Tipurile de panouri acoperite pe bază de lemn care pot fi testate: panou din lemn masiv, placaj, PAL, OSB, MDF, HDF, furniruite, melaminate, etc.