Stabilitate, rezistență, durabilitate
QUALITY CERT SA, continuă tradiția INSTITUTULUI NATIONAL AL LEMNULUI, fiind singurul organism de certificare din România competent pentru a efectua toate încercarile pe mobilier (inclusiv testele de siguranță și securitate) prin laboratorul înființat “Laboratorul Național al Lemnului și Mobilei”.
QUALITY CERT , este singurul organism din Romania, care oferă servicii complete de certificare și testare a produselor din industria mobilei.
“Laboratorul Național al Lemnului și Mobilei” prin specialiștii noștrii, asigură un punct de informare cu privire la cerințele stabilite pentru tipurile de mobilier.
Scaunul, produsul reprezentativ din grupa Mobilierului de ședere, este obiectul pe care-l întalnim oriunde în jurul nostru: în locuință (bucatarie, sufragerie), la birou, în instituțiile de învățământ (scaun la catedră, scaun elev, scaune în amfiteatru, în sălile pentru spectacole sau diverse alte evenimente organizate, pe stadioane, în parcuri și lista poate continua cu alte exemple).
Mobilierul de ședere, pe lângă scaune, cuprinde și alte produse care asigură funcția de ședere, respectiv: fotolii, canapele, bănci, șezlonguri, etc. Voi folosi în continuare, termenul de scaun, dar trebuie să menționez că articolul și toate informațiile se referă la toate produsele din grupa Mobilierului de ședere.
Metodele de încercare ale scaunelor sunt prevazute în standardele europene:
- SR EN 1728:2012, Mobilier. Scaune. Metode de încercare pentru determinarea rezistenţei şi durabilităţii
- SR EN 1728:2012/AC:2013, Mobilier. Scaune. Metode de încercare pentru determinarea rezistenţei şi durabilităţii
- SR EN 1022:2019, Mobilier. Scaune. Determinarea stabilităţii
Principiul metodelor de încercare
În esență, metodele de încercare standardizate, simuleaza utilizarea scaunelor în situații normale și neprevăzute. Simulările, respectiv metodele de încercare, pornesc de la inventarierea situațiilor previzibile care pot afecta securitatea utilizatorului.
Iata cateva exemple de stabilire a metodelor de încercare pornind de la situațiile previzbile riscante pentru utilizator:
Stabilitatea scaunelor
Exemple situații previzibile riscante privind răsturnarea
Metoda de încercare care simulează stabilitatea la asezarea sau ridicarea pe marginea scaunului este prevazuta în SR EN 1022:2019, pct.7.2- Răsturnarea în față.
Rezistența scaunelor
Exemple de situații privind așezarea, ridicarea, sprijinirea pe brațele scaunului
Metoda de încercare care simulează utilizarea sezutului, spătarului și brațelor scaunului sunt prevazute în: SR EN 1728:2012, pct.6.4- Solicitarea statică a sezutului și a spatarului, SR EN 1728:2012, pct.6.10- Solicitarea statică laterală a brațelor.
Durabilitatea scaunelor
Exemplu de situație privind șederea-ridicarea îndelungată.
Metoda de încercare care simulează utilizarea îndelungată a scaunului este prevazută în SR EN 1728:2012, pct.6.17- Durabilitatea combinată a șezutului și spatarului.
Transpunerea în realitate a acestor situații reale și neprevăzute de utilizare a scaunelor, înseamnă aplicarea de forțe/solicitări cu diferite valori, pe elementele sau zonele de asamblare considerate riscante.
Numarul solicitărilor este prestabilit în funcție de tipul de încercare (una, zece sau zeci de mii de solicitări).
De exemplu: conform standardului SR EN 12520:2016
Pentru determinarea rezistenței la solicitare statică a sezutului se aplică:
- 10 cicluri de apasare cu o forță verticală de 1300 N.
Pentru determinarea durabilității șezutului se aplică:
- 25.000 cicluri de apasări cu o forță de 1000 N.
Tipuri de încercări
Cum se realizează aceste testări în Laboratorul de încercări Quality Cert? Iată câteva example:
Pornind de la lista utilizărilor normale și neprevăzute a scaunelor, dar și a riscurilor previzibile, metodele de încercare pentru determinarea stabilității, rezistenței și durabilității scaunelor dar și a securității utilizatorilor sunt grupate astfel:
- metode de încercare pentru determinarea rezistenței la solicitări statice; acestea simulează rezistența produsului și a părților sale componente la aplicarea de forțe cu valori mari (persoane ponderale, spijin accentuat pe brațele scaunului, etc.). După aplicarea forțelor, scaunele trebuie să-și păstreze funcționalitatea:
– se verifică rezistența statică a șezutului, spătarului, brațelor, cadrului cu picioare, a suportului pentru picioare;
- motode de încercare pentru determinarea durabilității; acestea simulează utilizare îndelungată a scaunului. Se aplică forțe cu valori medii pentru o durată îndelugată de timp (se materilizează în zeci de mii de solicitări):
– se verifică durabilitatea șezutului și spătarului, a brațelor, a suprafeței auxiliare pentru scris, a rotilelor;
- metode de încercare pentru determinarea rezistenței la șoc; acestea simulează acțiuni bruște/neprevăzute pe scaun (pe șezut, pe spătar, pe brațe):
– se verifică rezistența la șoc a șezutului, a spătarului, a brațelor;
– se verifică rezistența la cădere liberă a scaunelor, a mobilierului de ședere cu mai multe locuri, a scaunelor care se stivuiesc.
- metode de încercare pentru determinarea stabilității; acestea simulează riscurile privind instabilitatea și răsturnarea scaunului în timpul utilizării acestuia. Se aplică forțe în punctele susceptibile care ar putea provoca răsturnarea scaunului:
– se verifică rezistenta la răsturnare a tuturor tipurilor de scaune.
Domeniul de aplicare al metodelor de încercare standardizate
Încercarile standardizate, prevazute în SR EN 1728:2012 si SR EN 1022:2019, se efectuează asupra oricarui tip de scaun sau mobilier de ședere indiferent de:
- utilizare
În această situație, totuși trebuie amintită urmatoarea remarcă: în standardul de metode de încercare ale scaunelor pentru determinarea rezistenței și durabilității SR EN 1728:2012, metodele de încercare sunt grupate în 3 capitole în funcție de utilizarea acestora, astfel:
– toate scaunele, cu excepția scaunelor pentru birouri (capitolul 6 din standard);
– scaune pentru birouri (capitolul 7 din standard);
– șezlonguri (capitolul 8 din standard).
- materiale din care este fabricat (lemn, metal, plastic, etc.);
- designul sau soluția constructivă;
- procesul de execuție.
Excepție fac scaunele pentru copii (scaune înalte, scaune montate la mese), a căror conformitate se verifică pe baza standardelor specific mobilierului pentru copii.
Cerințe de conformitate ale scaunelor și mobilierului de ședere
Principiul de lucru al metodelor de încercare ale scaunelor sunt aceleași pentru toate tipurile de produse, însa parametrii de încercare (forțe, greutăți, număr de solicitări, etc.) diferă în funcție de nivelul de severitate în utilizarea acestora. Parametrii de încercare reprezintă, de fapt, cerințele de conformitate pe care trebuie să le îndeplinească toate scaunele.
De exemplu, scaunele utilizate în birouri sunt mult mai solicitate decât cele utilizate în locuințe, deci, au un nivel de severitate în utilizare mai mare.
La nivel european există o serie de standarde referitoare la cerințele de conformitate ale diferitelor tipuri de scaune, pe care le vom prezenta în urmatoarele articole.
Regula de aur pentru orice om de afaceri este următoarea: ‘Pune-te în locul clientului’ (Orison Sweet Marden)
Excelent articol!